dr. Ózer Ágnes

Dr. Ózer Ágnes 1955-ben született Csókán.
1979-ben szerzett oklevelet az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Történelem Tanszékén. Posztgraduális képzését a belgrádi Bölcsészkaron fejezte, Radovan Samardžić akadémikusnál. Doktori értekezését (Srbi i Srbija u madjarskoj istoriografiji 1790-1918) az Újvidéki Bölcsészkar Történelem Tanszékén védte meg 2007-ben.

1979 óta az Újvidéki Városi Múzeum történésze, ahol 2002-től múzeumi tanácsos, Újvidék gazdaságtörténetével és város fejlődésével foglalkozik.
Tudományos érdeklődésének középpontjában a történetírás története, a szerb és a magyar történetírás egymásról alkotott képe áll.
A Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének tagja, emellett Újvidék Enciklopédiájának, a Vajdasági Enciklopédia, a Híd, a Létünk és a budapesti Urbs című folyóiratok szerkesztőbizottságának és Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Igazgató Bizottságának tagja. 17 hazai és külföldi múzeumi kiállítás szerzője és társszerzője, 3 könyvet jelentetett meg és több hosszabb és rövidebb tanulmányt írt. 2002-óta az MNT tagja, ahol a Kulturális Bizottságban tevékenykedett.