Siflis Zoltán

Siflis Zoltán, 1952-ben Szabadkán született, ahol a Tanárképző Főiskolán  szerb-magyar környezetnyelv szakon végzett.

1979–1988 között általános iskolai tanárként dolgozott a tavankúti Matija Gubec, a szabadkai Matko Vuković és a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolákban. 1988–1995-ig a szabadkai Lifka Videó Stúdió vezetője, majd 1995 től – 2000-ig a Szabadkai Önkormányzat Végrehajtó Bizottságának, művelődési tanácsosa. 2000-től 2009-ig szabadúszó filmalkotó. 2009-től 2012-ig  az MNT Intéző Bizottságának kulturális ügyekkel megbízott tagja.

A VMDK, majd a VMSZ alapító és több évig elnökségi tagja. A   Magyar Nemzeti Tanács tagja 2004-től, majd 2010 nyaráig az MNT Intéző Bizottságának kulturális kérdésekkel megbízott tagja, jelenleg az MNT Kulturális Bizottságának elnöke. 1992–től önkormányzati képviselő a szabadkai önkormányzatban. 1992-től máig a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségének elnökségi tagja.

A Szabadkai Gyermekszínház Igazgatóbizottságának tagja, majd elnöke 1994 és 2000 között. 2005 -ig a Szabadkai Népszínház Igazgató Bizottságának elnöke.

1975 – ben kezdett dokumentum-, rövid és animációs filmeket készíteni. Alapítója és vezetője a topolyai első határon túli magyar Szociográfiai Filmműhelynek. A kilencvenes évek elejétől 2008-ig az MTV és Duna Televízió vajdasági tudósító és műsorkészítő hálózatának munkatársa. Két mandátumban a Duna Televízió Társadalmi Kuratóriumának tagja.  

A tartomány művelődésügyi titkárságának forgatókönyv pályázatokat bíráló bizottságának tagja, két mandátumon keresztül elnöke.  2008-tól a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Igazgató Bizottságának elnöke. A Palicsi Európa Filmfesztivál tanácsának alelnöke és a magyar filmek szelektora. A Vajdasági Magyar Filmnapok alapítója-szervezője.

A 90 években tanulmányt írt a vajdasági magyar filmszociográfiáról.

Tagja az anyaországi Magyar Dokumentumfilm-rendezők Egyesületének és a Magyar Rendezők Társaságának is. Eddig  24 szerzői dokumentumfilmet és több mint félszáz televíziós magazinműsort készített. Filmes munkásságáért többek között megkapta az MTV és a Duna Televízió Nívódíját, Kamera Hungária Televíziós Fesztivál legjobb határon túli alkotójának kijáró díját, a Szabadka Pro Urbe, a Bodrogvári, az Aracs  valamint több hazai és nemzetközi fesztivál díját.

2011–ben  megkapta a Magyar Köztársaság Balázs Béla díját, a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenység és filmművészeti teljesítményért járó állami kitüntetést.

2012 –ben megírta vajdasági magyar filmstratégiát, amely része a Vajdasági Magyar Kulturális Stratégia 2012 – 2018 kiadványnak, 2012 –ben jelent meg a Szabadkai filmalkotók arcképcsarnoka című filmlexikonja

Jelentősebb alkotásai: Nehéz idők – filmszociográfia, Temetetlen holtjaink –történelmi dokumentumfilm, Ebben a puszta világban-filmszociográfia, Gádorlakók –filmszociográfia, Ez egy inkvizíció – filmszociográfia, Ahol nincs jövő, ott nincs haza –filmszociográfia, Tolja a szél a szekeret – dokumentumfilm, Akik bennünket néznek, azoknak a szeme tükör – művelődéstörténeti dokumentumfilm, Hamis vádak árnyékában –dokumentumfilm, Az Édentől délre – portréfilm, Hangvarázsló –portréfilm, A szecessziós Szabadka –ismeretterjesztő dok.film, A bácsi vár – ismeretterjesztő dok. film, Herceg – portré-dokumentumfilm, Ilán Eldad – portré-dokumentumfilm.