A gyermekek a közösségi jövő biztosítékai

A gyermekek a közösségi jövő biztosítékai

2014. május 26.

Az MNT „legfiatalabb” stratégiája, a Népesedési Akcióterv egyre jobban kibontakozik. A probléma összetettsége miatt ez az egyik legsokoldalúbb fejlesztési terve az MNT-nek.

E napon lettek elbírálva a játszóházak eszközfejlesztésére kiírt pályázatra beérkezett kérelmek, amelyeket civil szervezetek és egyházak számára írt ki az MNT. Hiszen nem csak a gyermekek születésére kell összpontosítanunk, hanem a már megszületett gyerekek életminőségére is. Sajnos az általános elszegényedés miatt egyre kevesebb család engedheti meg gyermekének az értékes, s a gyerek számára hasznos és érdekfeszítő játékok vásárlását.

A kiutat itt is a közösségi megoldások jelentik, vagyis minél több játszóházat kell létrehoznunk, amelyben a szegényebb gyerekek is megismerkedhetnek a képességfejlesztő játékokkal, s gazdagabb társaikhoz hasonlóan ők is fejlődhetnek, és egyúttal önfeledten kikapcsolódhatnak.

 

2014. május 28.

A jelenlegi MNT négy éves mandátuma a végéhez közeledik, így lassan eljött a számadás ideje is a négy év eredményei tekintetében. E célt szolgálta A vajdasági magyar oktatás kihívásai, eredményei és lehetőségei címmel megrendezett közoktatási konferencia is, amelyre a Délvidék egyik legpatinásabb termében, a szabadkai Városháza dísztermében került sor.

Már a megjelentek létszáma is igencsak árulkodó volt, hiszen 180 pedagógus érkezett a Délvidék minden szegletéből. Ez a szám is jelzi, hogy az elmúlt négy évben nyitott partneri viszony alakult ki az országos kisebbségi önkormányzat és a magyar pedagógus-társadalom között.

A számokat és a statisztikákat elemezhetnénk, de előbb inkább trendekről és folyamatokról beszélnék. Kétségkívül az oktatási terület már az elmúlt 25 évben is a délvidéki magyarság egyik hangsúlyos közösségi területe volt, ami azonban az elmúlt két évtizedben, a többi területhez hasonlóan, elsősorban civil keretekben valósult meg. S mereven elvált egymástól az állami intézményrendszer és a magyarságban gondolkodó civil pedagógus társadalom.

Az elmúlt négy évben az MNT az államilag biztosított jogosítványoknak köszönhetően megjelent a magyar tagozatokkal is rendelkező állami oktatási intézményekben, s ott a magyar közösség stratégiai céljait érvényesítette. Sokan az elején azzal vádolták meg, hogy majd rá fog tenyerelni az iskolákra, de nem ez történt, hiszen az igazgatási jogkörök mellett sokkal hangsúlyosabb volt ezen iskolák szakmai és anyagi támogatása és segítése. Az állandó partneri viszonynak köszönhetően most már a magyar pedagógustársadalomnak a korábbinál sokkal szélesebb bázisa fogadja el az állami oktatásban is a magyar közösségi érdekeket, megértette ennek szükségességét, s azt természetesnek is veszi.

Mérhetőek már az első eredmények is. A magyar nyelvű közoktatás kimutathatóan jobban teljesít, mint az országos átlag, s az is látható már, hogy az anyanyelvükön tanuló magyar kisdiákok eredményesebbek a tananyag elsajátításában, mint a szerb tagozatokon tanuló magyar társaik. A felmérés azt is kimutatta, hogy a magyar családok az országos átlagnál ugyan rosszabb anyagi helyzetben vannak, azonban a magyar gyerekek sokkal motiváltabbak a tanulás iránt, mint többségi társaik. S ez jelenti egyúttal a siker titkát is.

Természetesen, mint az MNT minden más területén, ez sem elsősorban az MNT érdeme, hanem azon több ezer pedagógusé, akik a nemzet napszámosaiként nap mint nap végzik a munkájukat, újabb és újabb generációkat engedve útra a nagy betűs életbe. Köszönet nekik érte.

 

Zsoldos Ferenc