Palicsi csodák

Palicsi csodák

Június 3., kedd

A rangos hazai színházi szemle, az 59. Sterija Játékok legjobb színházi előadása az Újvidéki Színház Neoplanta produkciója lett. Urbán András Végel László regénye által ihletett előadásánk sikere külön büszkeséggel tölti el a Magyar Nemzeti Tanácsot, hiszen kiemelt kulturális intézményünk produkciója erős mezőnyben diadalmasokodott. Ugyanakkor Urbán András diadalmenete a Steriján ezzel még nem fejeződött be, hiszen elismert rendezőnk másik darabja, a Koštana is díjat nyert, a szakzsűri díját. A darabban nyújtott főszerepéért Elor Eminát is díjazták. Egyeseknek úgy tűnhet, hogy a zsűri elfogult, a magyar színjátszás, vagy legalábbis a palicsiak iránt. Aligha, de abban lehet valami, hogy Palicsfürdőnek, különös rejtélyes kapcsolata van a művészekkel a művészetekkel. Talán nem véletlen, hogy Urbán Andráson kívül Palicsot választotta otthonául Tolnai Ottó író, Tolnai Szabolcs filmrendező, Lajkó Félix hegedűvirtuóz, a Mezei és a Csernik színész házaspár és még sokan mások. Egyébként Palics az egyetlen nagyobb magyar többségű település Szerbiában ahol az utóbbi tíz évben egyaránt nőtt a magyar lakosság aránya és abszolút lélekszáma is.

Június 4., szerda

Ternovácz István szerkesztő úr meghívására vendégszerepeltem az Újvidéki Rádióban. Egy órán keresztül számoltam be a hallgatóságnak az MNT ösztöndíjpolitikájának eredményeiről, valamint az újabb ösztöndíjpályázatról, amelyet idén is júliusban jelentetünk meg. Elkezdtük megvonni az MNT négy éves tevékenységének mérlegét, elszámolni mindazzal és beszámolni mindarról, amit a választópolgároktól kapott felhatalmazás alapján tettünk közösségünk épülése érdekében. Fontos dolog tényekkel alátámasztva beszámolni arról, mit sikerült és mit nem sikerült megvalósítani ígéreteinkből, stratégiai terveinkből és programcéljainkból. Ez még akkor is fontos, hogyha a Magyar Összefogás teljesítményéről a végső értékelést a magyar választópolgárok fogják elvégezni, idén októberben, amikor megválasztjuk az MNT 35 új tagját.

Június 5., csütörtök

Magyarkanizsán, a Városháza dísztermében ünnepeltük meg a Genéza Kft. huszadik születésnapját. Az ünnepség minden elemében profi és színvonalas volt. Volt kamarazene, promóciós kisfilm, színvonalas műsorvezetés, koktél, szóval olyan volt mint a legsikeresebb nyugati cégeknél. És ez így is természetes, hiszen egy sikeres, versenyképes, folyamatosan fejlődő családi vállalkozásról van szó. Akármennyire is furcsa, a százszorosan lesajnált és eltemetett szülőföldünkon számos sikeres vállalkozás működik, piaci alapokon a vállalkozók tudásának, kitartásának és szorgalmának köszönhetően. MNT elnökként és egyetemi oktatóként aránylag felületesen ismertem ezt a sikeres vállalkozói réteget, mielőtt ösztöndíjprogramjaink mentén, partneri szerződéses kapcsolatot alakítottunk ki sokukkal. A Genéza Kft. azon vállalkozók közé tartozik, akik az első körben csatlakoztak a Várady kiválósági ösztöndíj-hitel alaphoz, most újabb szerződéssel tovább építettük ezt az együttműködést, a kölcsönös érdekek mentén. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy mind több rátermett ösztöndíjasunk találjon munkát a sikeres hazai vállalkozásokban, a vállalkozóink pedig abban érdekeltek, hogy helyi, szakmailag megpatkolt és motivált fiatal szakemberekkel erősítsék versenyképességüket. Egymásra találtunk.

Június 6., péntek

Második napja tanácskozunk, autonómia témakörében Palicson. A jogi tudományos tanácskozás munkanyelve a magyar, résztvevői pedig jogászprofesszorok és magyarul beszélő gyakorló jogászok. Több mint tizenkét éve, ilyen vagy olyan minőségemben veszek részt a magyar jogászkonferencia szervezésében. A sok tartalmas előadás ellenére, az évek folyamán kiderült, nem találtuk meg a kisebbségvédelem csodaszerét, de ennek ellenére hiszek benne, hogy a jogi szakmai felkészültségünk erős fegyver az érvek és ellenérvek pergőtüzében, hogy a vajdasági magyarság azért vált a kisebbségi jogvédelem Kárpát-medencei úttörőjévé, mert képes volt politikai követeléseit jogilag is megfogalmazni...

Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke