Eldördült a rajtpisztoly... Éljünk jogainkkal!

Eldördült a rajtpisztoly... Éljünk jogainkkal!

Augusztus 25., hétfő

A heti vezetői értekezleten egyebek mellett összesítettük a Felsőoktatási ösztöndíj-pályázatunk első fordulójának adatait. A háromszáz ösztöndíjra 360 pályázó jelentkezett. Óriás többségük egyetemi szintű képzésre nyert felvételt az állami költségvetés terhére. Ez jó eredmény, hiszen az év eleji iskolalátogatásaink során úgy tűnt, mintha jelentősen csökkent volna a hazai továbbtanulás iránti érdeklődés. Az első pályázati forduló azonban nem erről tanúskodik, inkább arról, hogy nagyon sokan elfogadták az MNT feléjük kinyújtott segítő kezét és kifejezték szándékukat, hogy csatlakozzanak ahhoz a páratlan karrierépítő rendszerhez, amely a szülőföldön való boldogulást és érvényesülést tűzte ki céljául. Az eddigi érdeklődésből most már biztosnak tűnik, hogy szeptemberben legalább újabb száz ösztöndíjra jelentetünk meg pályázatot

Augusztus 26., kedd

Határozatával, Kori Udovički szakminiszter október 26-ra kiírta a nemzeti tanácsi választásokat. Eldördült a startpisztoly, megkezdődött a visszaszámlálás. Várhatóan rövidesen a jelöltállítás és a választási kampány is megkezdődik. A határozat pillanatában, mintegy félmillió kisebbségi szavazó, ezen belül 136 és fél ezer magyar nemzetiségű választópolgár szerepelt a kisebbségi külön választói névjegyzéken. Őszintén remélem, hogy a választás napjáig még sokan feliratkoznak a névjegyzékre és ez a szám meghaladja majd a 138 ezret is. Igaz ugyan, hogy mi magyarok sok ezerrel kevesebben élünk itt a Vajdaságban mint 2010-ben, de miért ne szavaznánk többen mint négy évvel ezelőtt? Hiszen a magyar-magyar választások az autonómiánk, a politikai kultúránk és a demokrácia fokmérője is. Éljünk a jogainkkal!

Augusztus 27., szerda

Megjelent a Szekeres László Alapítvány pályázati felhívása, amely a diplomahonosítás költségeinek a támogatására vonatkozik. Alapítványunk ezzel az egyik stratégiai programunk végrehajtásán ügyködik, hiszen a külföldön diplomázott fiataljaink hazatérésének egyik feltétele az ott szerzett diplomák honosítása. Csak az elmúlt három évben a Szekeres László Alapítványon keresztül több mint 250 volt hallgató oklevelének honosítási költségeit térítettük meg, a honosított diplomával pedig már sokan itthon találtak munkát.

Augusztus 28., csütörtök

Rendhagyó búcsúlátogatáson fogadtam Nikowitz Oszkár nagykövet urat. A helyszín a patinás palicsi tenisz klub, amely 1878 óta működik, amivel Európa három legrégebbi, még működő klubjának egyike. Röviden értékeltük az eltelt négy esztendőt, az együttműködést, a közös élményeket a sikereket és zsákutcákat. Ezek után a hely szelleme megkövetelte, hogy sportszenvedélyünknek is hódoljunk. Egyéni, majd páros. Az eredmény...az eredmény az nem fontos.

Augusztus 29., péntek

A Magyar Házban kiosztottuk a Példamutató nagycsalád és Családbarát önkormányzat díjat. A példamutató nagycsaládnak járó díjat és az MNT ajándékcsomagját a hatgyermekes horgosi Szabó család érdemelte ki, míg a leginkább családbarát önkormányzatnak járó elismerésünket Magyarkanizsa önkormányzata. Először osztottuk ki az elismeréseket de máris sok jelölés érkezett hozzánk. Nehéz volt dönteni. Kiderült, környezetünkben messze nem haltak ki a családi értékek, nem mindenki rendel alá mindent a kényelemnek, a néha telhetetlen fogyasztási vágynak. Nehéz volt dönteni, ezért úgy határoztunk minden jelöltet meghívunk a pénteki díjátadó ünnepségre, mindenkinek adunk egy szerény ajándékot, hiszen mindannyian megérdemlik, hogy legalább egy napon a közélet figyelme rájuk irányuljon.

Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke