Választások előtti készülődés

Az előreláthatólag október 26-án megtartandó nemzeti tanácsi választásokat a korábbi bejelentésekkel ellentétben mégsem ma, hanem hétfőn írja ki az államigazgatási és önkormányzati minisztérium. Kori Udovički tárcavezető azért kezdeményezte a választások kiírásának elhalasztását, hogy minél többen iratkozhassanak még fel a külön választói névjegyzékre. Azért fontos, hogy a nemzeti kisebbségek minél nagyobb számban kérjék felvételüket saját választói névjegyzékükbe, mert a részvétel határozza meg, hogy az adott nemzeti tanácsot közvetlenül, vagy elektori módon választják-e meg. Egy-egy kisebbségi közösség képviselőinek több mint a 40 százalékának kell feliratkoznia saját választói névjegyzékére ahhoz, hogy közvetlen választásokon választhassák meg nemzeti tanácsukat. A külön választói névjegyzékeket szombaton éjfélkor átmenetileg lezárják, hogy megállapíthassák, melyik közösség nemzeti tanácsát lehet közvetlenül megválasztani és melyiket elektori módon.

A legutóbbi, 2010-ben megtartott választásokon összesen 436 334 személy szerepelt a kisebbségi közösségek külön választói névjegyzékein, az időközben eltelt négy évben azonban gyarapodott a feliratkozott polgárok száma. Kori Udovički államigazgatási és önkormányzati miniszter elmondása szerint idén május végén húszezerrel több név szerepelt a külön választói névjegyzékeken, mint 2010-ben.

image

Várkonyi Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának elnöke lapunknak nyilatkozva kifejtette, kizártnak tartja, hogy a vajdasági magyar közösség esetében nehézségek merülnek fel a közvetlen választások megtartásának tekintetében, hiszen a legutóbbi népszámláláskor 253 ezer polgár vallotta magát magyarnak, a külön magyar választói névjegyzéken pedig nem hivatalos információk szerint 135 ezer polgár neve szerepel. Ez persze nem azt jelenti, hogy a magyaroknak már nem áll érdekében feliratkozni a névjegyzékre, továbbra is fontos, hogy ezt minél tömegesebben megtegyék.

– A feliratkozás kérelem alapján történik. A polgárnak az aláírásával ellátott, saját kezűleg kitöltött kérelmét a lakhelye szerinti közigazgatási hivatalban kell átadnia személyesen. A külön választói névjegyzékeket 24 órával a választások kiírása előtt ideiglenesen lezárják, mivel az illetékeseknek meg kell állapítaniuk, hogy egy-egy nemzeti közösség választói névjegyzékén hányan szerepelnek és ettől függően írják ki a közvetlen, vagy az elektori választásokat. A 2010-es választások alkalmával 19 nemzeti tanács alakult, ezek közül 16-ot választottak közvetlenül. A választások kiírását követően ismét folyamatosan iratkozhatnak fel a polgárok a külön választói névjegyzékre, egészen a választásokat megelőző tizenötödik napig – foglalta össze Várkonyi.

Fontos tudni, hogy egy személy csak egy külön választói névjegyzéken szerepelhet. Ha valakinek esetleg több kisebbségi közösséghez van kapcsolódási pontja, akkor annak a személynek döntenie kell, hogy melyik választói névjegyzékre iratkozik fel.

Ami a külön névjegyzék frissítését illeti, Várkonyi elmondta, hogy ennek most már automatikusan kellene történnie, hiszen a nemzeti tanácsi választásokat a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításának mentén a Köztársasági Választási Bizottság bonyolítja. Ugyanakkor az MNT tisztségviselője azt tanácsolja a polgároknak – különösen azoknak, akik az utóbbi négy évben lakhelyet változtattak –, hogy adataikat ellenőrizzék lakhelyükön a közigazgatási hivatalban, mert egyes értesülések szerint a frissítés nem minden esetben megfelelő.

 

Pesevszki Evelyn