Magyar nyelvű pszichofizikai felmérés

A Magyar Nemzeti Tanács lassan két éve fáradozik a tanügyi dolgozók munkába állásakor alkalmazott pszichológiai felmérő magyar nyelvű változatának bevezetésén. Az ún. alkalmassági tesztelést ezidáig csak szerb nyelven végezték a magyar közösség tagjai számára többnyire ismeretlen szociokulturális tartalmakkal rendelkező tesztek segítségével. Az MNT kezdeményezte a nyelvi korlátok feloldását a tesztek összeállításáért illetékes Szerbiai Pszichológusok Társaságánál, amely felajánlott egy átmeneti megoldást a pszichológiai mérőeszközök végleges szabványosításáig és magyar nyelvre történő fordításáig. Ez az átmeneti megoldás, mely figyelembe veszi a magyar közösség nyelvi lehetőségeit, illetve korlátait, egy nem verbális intelligencia tesztet, személyiségi tesztet és egy beszélgetést foglal magába magyar nyelven.

Az idei év tavaszán hosszas megbeszéléseket és egyeztetéseket követően a Magyar Nemzeti Tanács végül együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal és a Tartományi Munkaügyi, Foglalkoztatási és Nemi Egyenlőségi Titkársággal, mely alapján magára vállalta a magyar nyelvű tesztelés pénzelését és koordinálását a költségvetési év végéig. Ezután a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak kell törvényes lehetőségein belül átvennie a feladatot. Ezen együttműködés keretében került sor a tesztelést végző pszichológusok képzésére 2012. június 4-én a Magyar Nemzeti Tanács székházában, Szabadkán. A tizenöt vajdasági magyar pszichológus egy külön képesítést igazoló tanúsítvány alapján, a jövőben teljes jogúan végezhetik majd a pszichofizikai alkalmassági tesztelést magyar nyelven a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat illetékes vajdasági hivataljaiban.

E képzés remélhetően véglegesen lezárta a magyar nyelvű pszichológiai felmérés bevezetésének több hónapos sikertelenségét, mely miatt a Magyar Nemzeti Tanács tavaly év végén már eljárást is indított az esélyegyenlőségi biztosnál és a köztársasági jogvédőnél a magyar közösség tanügyi dolgozóit munkába álláskor érintő nyelvi diszkrimináció miatt. Miközben a köztársasági jogvédő és a tartományi ombudsman az első naptól kezdve támogatta a probléma megoldására irányuló kezdeményezést, addig az esélyegyenlőségi biztos nem formált konkrét véleményt a diszkrimináció tényéről, csupán megállapította, hogy a tesztelést lebonyolító Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nem felelős a kérdés rendezéséért. Mindezen előzményektől függetlenül azonban várhatóan már a nyár folyamán lehetőség nyílik a magyar nyelvű pszichofizikai alkalmassági tesztelésre, melynek részleteiről hamarosan írásos tájékoztatást kapnak az érintett oktatási intézmények és óvodák.

 

 

                                       Tisztelettel,

                                                                                              Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatala