Magyar Szó - D.O.O. za novinsku izdavačku delatnost

ISTORIJAT

Mađar So iz Novog Sada je jedini dnevni list na mađarskom jeziku u Srbiji.

Prvenstven cilj lista je informisanje javnosti mađarske populacije u Srbiji, posebno na teritoriji Vojvodine.

On je najznačjniji i najpoznatiji medij javnog informisanja za vojvođanske mađare sa najdužim istorijatom od više decenija. Na osnovu odluke jedne partije tokom drugog svetkog rata 24.12.1944, dva meseca posle dolaska partizana,svetlost dana je ugledao prvi broj Mađar So-a pod imenom “Szabad Vajdaság“. To je bio prevod Slobodne Vojvodine na 4 stranice na mađarski jezik. Osnivači su bili Laslo Gal pisac, Žigmond Kek sveštenik, novinar, lingvista, prvi glavni urednik, Endre Levai pisac, publicist i Mihalj Majtenji pisac. Dnevni list od 27-og septembra 1945. godine nosi ime Mađar So.

 

IZDANJE

List preko nedelje se izdaje na 20 strana izuzev ponedeljka kada ga možemo čitati na 16 strana. Subotno-nedeljno, spoljeno izdanje izdaje se na 44-52 stranica. Mađar So izdaje i razne priloge, povremena posebna izdanja u boji, a bavi se i izdavanjem povremenih knjiga. Osnivač i vlasnik je MNS sa sedištem u Subotici.

 

STRUKTURA

Sedište izdavaštva je u Novom Sadu, sa posebnim uredništvom u Subotici, Senti i Topoli, gde živi najviše njegovih čitalaca. Mađar So poseduje zatim dopisnike sa punim radnim vremenom u Adi, Kanjiži, Malom Iđošu, Zrenjaninu, Bečeju, Somboru, Budimpešti, Vašingtonu, Rumuniji, Ukrajini, Slovačkoj i Sloveniji.

 

MISIJA

Mađar So kao jedini dnevni list na teritoriji Srbije na mađarskom jeziku je od veoma bitnog i složenog značaja za vojvođanske mađare. Polazeći od jedinstvene situacije mađara u Vojvodini, mora da obrati pažnju na dešavanja u RS i na dešavanja u Republici Mađarskoj, odnosno na vesti iz Beograda i Budimpešte. Zatim je Vojvodina od izuzetnog značaja za čitaoce, ne samo u geografskom smislu, nego i u političkim i u kulturnim sferama. Poslednja, ali možda i najvažnija misija Mađar So-a je da se posebna pažnja posveti kulturnim, političkim, društvenim, naučnim naporima u javnoj sferi vojvođanskih mađara. Ta težnja ka ovoj složenoj strukturi je svakidašnji profesionalni izazov za uredništvo lista u cilju stalnog informisanja. Tu misiju urednici i dopisnici Mađar So-a dan za danom sprovode sa manje-više uspeha.

 

DISTRIBUCIJA, WEB STRANICA

Mađar So se može kupiti na teritoriji cele Vojvodine – najveći tiraž stiže naravno u ona naselja gde živi najviše mađara. Po najtačnijoj definiciji Mađar So je dnevni list pokrajinske distribucije. U manjem tiražu stiže i do Beograda i Budimpešte, prvenstveno institucijama, kancelarijama, državnim organima. Distribucija u Republiku Mađarsku i središnu Srbiju nije karakteristična. Takođe, Mađar So se može pročitati i na internetu, tu mogućnost čitaoci koriste u sve većem broju (www.magyarszo.com).  Nemamo zvanične i tačne podatke za upoređivanje, ali možemo izjaviti da je web stranica Mađar So-a najposećeniji internetski portal  (4000-5000 čitalaca) obaveštajnog tipa vojvođanskih mađara. Najviše registrovanih čitalaca je sa teritorije Vojvodine, ali se konstantno povećava i broj čitalaca iz Republike Mađarske.    

 

PRILOZI

Pored matičnog lista, Mađar So izdaje i priloge posebno ciljanim grupama ljudi.

Matični list : Mađar So izdaje 6 brojeva nedeljno, od ponedeljka do subote. Prosečno se izdaje na 20 stranica izuzev subote, kada se proširuje na 48-52 strana. To može čak i da  se poveća zavisno od broja pristiglog marketinškog materijala. One teme koje se pojavljuju u svim dnevnim listovima sa funkcijom javnog informisanja poput unutrašnje i spoljne politike, regionalne teme, privrede, kulture, sporta su zastupljene i u Mađar So-u.

Mađar So uz matični list čitaocima svakodnevno da i prilog sa specijalnim sastavom, koji je svaki dan namenjen drugim ciljnim grupama.

Ponedeljak “Šport Vilag“: Prilog iz sveta sporta na 16 stranica, A4 formata o sportskim dešavanjima iz regiona, pokrajine, države i sveta u vidu detaljnih izveštaja i intervjua.

Utorak “Magveto“: Prilog poljoprivrednog tipa na 20 stranica, A4 formata. On je najmlađi prilog Mađar So-a, ali popularnost konstantno raste u krugu čitalaca.

Sreda “Kepeš Ifjušag“: Ovaj prilog A4 formata, na 36 stranica je namenjen srednjoškolcima, gimnazijalcima, odnosno visokoškolskim i višoškolskim generacijama. Kepeš Ifjušag je star kao i Mađar So: doživela je 65 sezonu. S obzirom da MNS od 2010/2011. godine podržava projekat Mađar So-a, Kepeš Ifjušag garantovano stiže do grupe prvaka na mađarskom jeziku svih vojvođanskih srednjih škola i gimnazija, ukupno do više od 1000 đaka.

Četvrtak “Tarka Vilag“: Porodični magazin na 60 stranica A4 formata sa detaljnim televizijskim programom. Zbog popularnosti i velikog tiraža veoma je popularan među oglašivačima.

Petak “Đođkalauz“: Izdaje je se jednom mesečno, zadnjeg petka u mesecu. On je dalja obrada istoimene kolumne matičnog lista sa temama isključivo iz oblasti zdravlja (lečenje bolesti, zdrav način života, ishrana, stil života itd).

Petak “Teatrum“: Takođe se pojavljuje jednom mesečno sa pozorišnim temama, aktuelnostima, vestima, prvenstveno sa teritorije Vojvodine. Ovaj prilog se ostvaruje uz saradnju sa Novosadskim Pozorištem.

Subota “Hetvege,Hirdeto“: Hetvege je jedan od najčitanijih priloga Mađar So-a koji sadrži sadržajne intervjue, istraživačke spise. Prilog Hirdeto je namenjen oglašivačima.

                Pored ovih priloga Mađar So izdaje još i nedeljni list “Jo Pajtaš“ koji je namenjen

               osnovnoškolcima i “Mezeškalač“ za predškolce koji izdaju jednom mesečno kao samostalna 

               izdanja pod okriljem i uredništvom Mađar So-a.

 

                CITATI

                “…u ’60-im i ’70-im godinama Mađar So je bio najbolji dnevni list na mađarskom jeziku na svetu.“

                (Dr. Ištvan Kiseli istraživač praistorije, citat iz knjige “Mađar“ I-II)

“ Neko još kaže da u Srbiji nema slobodne štampe : svako nezavisno uredništvo iz Srbije je zastupljeno ovde, u ovoj prostoriji! “

(Izjava Vorena Zimermana, zadnjeg američkog ambasadora Jugoslavije u maju 1992. godine na konferenciji za štampu u Stejt Departmentu neposredno posle što ga je vlada deportovala iz Beograda. Prisutnima je bilo jasno da je ambasador mislio na listove Naša Borba i Mađar So.)

 

                UREDNIŠTVO

§  Izdavač, štampa i distributer : Mađar So – D.O.O. za novinsku izdavačku delatnost

§  21000 Novi Sad, ul. Vojvode Mišića, Vojvodina, RS

§  Učestalost pojavljivanja: dnevno od ponedeljka do subote

§  Broj godišnje izdatih brojeva : 300-310 (zavisno od praznika)

§  Broj stranica : 20-32 (nedeljno izdanje 44-52)

§  Glavni urednik : Marta Varju

§  Tel. :

          Uredništvo Novi Sad: 021/457-244, 021/456-066

          Uredništvo Subotica: 024-555-530

          Uredništvo Senta: 024/814-550

          Uredništvo Bačka Topola: 024/711-336

§  Web stranica: www.magyarszo.com