Izdavački zavod "Forum"

Osnovna delatnost Izdavačke kuće „Forum” je izdavanje knjiga i časopisa. „Forum” je osnovan 8. februara 1957. godine sa prvenstvenim ciljem da izdaje književna dela, naučne radove kao i prevode stranih izdanja na mađarski jezik. Nakon postepenog  i sporog razvoja,  Izdavačka kuća je postala veoma bitan stvaralački prostor za mađarske pisce u bivšoj Jugoslaviji, kao i  rasadnik za plodove intelektualnog stvaralaštva i književnosti. U proteklih 55 godina, Zavod je riznicu vojvođanskog stvaralaštva na mađarskom jeziku  obogatio sa više od 2250 naslova u tiražu od preko milion primeraka.

Izdavačka kuća je već od samog početka bila opredeljena za žanrovski raznovrsna i različita izdanja fokusirajući se na vrednosti. . „Forum” je kao Izdavačka kuća za beletristiku bio  polazište za više generacija pisaca  pružajući mogućnost objavljivanja njihovih dela,  stoga je imao znatan uticaj na razvijanje naše književnosti. Izdavačka kuća je pomagala književne karijere mladih pisaca, davala je mogućnost publikacije početnicima i objavljivala je i serije životnih dela.  Izdavačka kuća i danas igra ulogu književne radionice  i od samog početka se trudila da objavljuje najkvalitetnije plodove književnog stvaralaštva.

Žanrovski raznovrsna izdanja  proizlaze iz činjenice da je Izdavačka kuća htela da zadovolji sve potrebe čitalaca. Stoga  je objavila izdanja iz oblasti politike, istorije, prava, lingvistike, pedagogije, kao i udžbenike, bibliografije, teološke radove, ali i radove iz oblasti lokalne i kulturne istorije. Izdavačka kuća je posvetila posebnu pažnju omladinskoj i dečjoj književnosti, kao i  izdavanju lepih, estetskih knjiga. „Forum” nije samo radionica dobrih nego i lepih knjiga, a izdanja Izdavačke kuće su već u više navrata dobila razne nagrade i na domaćim ali i na inostranim festivalima knjiga.

Bitno je naglasiti, da Izdavačka kuća objavljuje  dva časopisa, koja su veoma značajna sa aspekta književnosti i  kulture vojvođanskih Mađara. Časopis „Híd”, koji se neprekidno objavljuje od 1934. godine,  je najstariji književni časopis u Karpatskoj niziji, a časopis „Létünk”’ je pokrenut 1971. godine i postao je jedan od važnih radionica naučnog znanja vojvođanskih Mađara. Autori koji objavljuju svoje radove u ovim časopisima su ugledni pisci, naučnici, istraživači i profesori.

Broj zaposlenih u Izdavačkoj kući je trenutno 10, i od 1. jula 2008. godine  ova kuća vrši svoju delatnost kao Izdavački zavod "Forum". Osnivači „Foruma” su Autonomna Pokrajina Vojvodine i Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine.

„Forum” svake godine  dodeljuju sledeće renomirane nagrade: Književna nagrada „Híd”, Likovna nagrada „Forum” i Nagrada za umetnost vojvođanskih Mađara.

 

Kontakt:

Adresa: Vojvode Mišića 1.

21000 Novi Sad, Srbija

Tel/fax: +381 (0)21 457 216

Direktor – glavni urednik: Gabor Virag

E-mail: direktor@forumliber.rs