Odbor za informisanje

Ovlašćenja Komisije za informisanje

Komisija za informisanje ima cilj da promeni trenutnu situaciju u sistemu vojvođansko-mađarske komunikacije na osnovu strategije medije koja je trnutno u izradi, u sklopu zakona MNS-a. U nadležnosti spadaju novinski izdavači, zatim institucije koje reprodukuju radijske-televizijske-štamparske- odnosno snimane medije (tj. zvuk i slika) koje MNS na inicijativu Komisije može da proglasi od izuzetnog značaja za vojvođanske mađare. Na taj način MNS efikasnije može da učestvuje u procesu odluke što se tiče izbora upravnih članova, ili u unapređivanju kvaliteta programa na mađarskom jeziku.

Komisija ima prvobitno pravo na osnivanje spomenutih institucija odnosno na preuzimanje postojećih osnivačkih prava delimično ili u potpunosti, zatim određuje one osnovne principe koje služe kao mera u izboru upravnih članova/glavnih urednika/urednika. U slučaju organa za obaveštenja koja su osnovana od strane Saveta, daje mišljenja o dokumentaciji o osnivanju odnosno predlozima o organizacionim promenama. Pošto je cilj delotvornije praćenje i razvijanje medija, prema Komisiji imaju dužnost sastavljanja godišnjih izveštaja, koji procenjuju rad odgovornih urednika.

Podrazumeva se da Komisija za komunikaciju ima nadležnosti  samo u onim medijima gde se emituje i program na mađarskom jeziku. Može dati predloge o uređivanju programa i o izboru odgovornog urednika na mađarskom jeziku. Kod izbora direktora, odnosno glavnih urednika nema pravo odlučivanja, daje samo sugestije, kao i kod izbora članova upravnog odbora, programskog odbora i glavnog direktora Republičke i Vojvođanske Agencije za Radiodifuziju. U diskusiji pitanja koja se odnose na obaveštenja na jeziku manjina, mađarska populacija je direktno prisutna i uz saradnju Komisije može inicirati kod MNS-a da se konkretne mere preduzmu.


 


Članovi odbora