Hét Nap D.O.O. za novinsku izdavačku delatnost

Pre više od šezdeset godina, uoči uskršnjih praznika, 05.04.1946. godine svetlost dana je ugledao prvi broj “7 Nap“ (tada sedmica pisana slovima). Za Het Nap se govori da je on list vojvođanskih mađara sa najburnijom sudbinom i istorijatom. Gle ludog života, kakva retkost u istorije štampe! – dešavalo se da su se čak tri broja izdala istovremeno. A čitaoci zbunjeni, željni novih informacija, nisu znali koji je “pravi“. Tiraž od 50.000 je postao daleka prošlost, nedeljni list Het Nap je često dostigao periferiju uništenja i ukidanja.

Istorijat u kratkim crtama : sedište ovog nedeljnog lista je bio u Novom Sadu,dok su se 1953. godine preselili u Suboticu, delatnost tamo obavljaju do današnjice. Od 1984. godine Het Nap poprima svojstvo magazina. U avgustu 1993. godine uoči ratnih i inflacijskih grozota Het Nap se privremeno ukida do privatizacije lista iste godine u novemberu od imenom “Uj Het Nap“ pod kategorijom vojvođansko-mađarskog nedeljnog lista. U avgustu 1994 deo uredništva Uj Het Nap-a izadje čitaocima novi list pod nazivom “Sabad Het Nap“ pod istom kategorijom. On je zapravo predak Het Nap-a kakvog danas poznajemo, ali je do današnjice prešao dalek i trnovit put. To je zapravo bio period od tri nedeljna lista na mađarskom jeziku sličnog profila, skoro identičnog naziva. Zatim su dva opstala, jedan je posebno bio podržan od strane miloševićeve diktature, dok je u oktobru 2000. godine nedeljni list Het Nap ostao jedan i jedini koji čitaoci zaslužuju. Svake srede. Od 2004. godine osnivač je MNS, a izdavač “Het Nap“- D.O.O. za novinsku izdavačku delatnost.   

Urednička politika ovog nedeljnog lista je otvorenog duha, teži ka tome da prikaže razna mišljenja. Jedan od glavnih načela i cilja urednika i saradnika ovog lista je sačuvanje mađarskog duha.  Het Nap nije prosto nedeljni list na mađarskom jeziku Vojvodine, na svakom listu se oseti duhovnost mađarskog naroda na ovom području.

Kontakt :

·         Adresa : Uredništvo Het Nap-a, 24000 Subotica, Trg Lazara Nešića 1/VI. Pf. 75

·         Tel. : (024) 555-181, 555-856

·         Distribucija : (024) 525-190

          Fax: (024)555-367 i 556-656 

·         Web: www.hetnap.rs

·         E-mail: office@hetnap.rs

·         Glavni urednik: Viktor Tomek

·         Direktor: Edit Laslo